Cel mai bun exercitiu fizic inventat vreodata

Mersul pe jos e cel mai bun exercițiu fizic

Patentul pentru aceasta inventie este detinut de Mama Natura si a fost obtinut prin procesul de evolutie inca de acum cateva sute de mii de ani.

Nu ai nevoie de un abonament la sala pentru a face acest exercitiu, nu ai nevoie de echipament special, nu trebuie sa iei suplimente pentru a rezista efortului impus de acest tip de miscare.

Mersul pe jos este o miscare primara care a influentat pozitiv dezvoltarea corporala a oamenilor de mii de ani. Iar culmea este ca in acele vremuri aveam o structura fizica extraordinara fara sa fi primit sfaturi de la instructori personali de fitness.

Primul pas

Acum niste ani buni, toti cei din jurul tau asteptau cu nerabdare sa faci primul pas. Nu voiau sa ridici o greutate deasupra capului, nu asteptau sa faci spagatul, nu isi doreau sa te vada intre scripetii unui aparat dintr-o sala de fintess tragand din greu pentru dezvoltarea tricepsilor.

Nici pe departe. Asteptau sa faci un singur pas. Unul al naibii de important si la nivel de simbol si din perspective pur fizice. Acel pas urma sa arate ca esti sanatos si ca te pregatesti sa fii sanatos in continuare.

Toti au avut rabdare cu tine, nimeni nu a avut pretentia sa devii peste noapte striat precum campionii de culturism sau vedetele de la Hollywood. Toti au avut rabdare pentru ca in jurul unui copil oamenii reusesc din cand in cand sa dea dovada de intelepicune.

Cum am uitat sa mergem

Desi au trecut o gramada de ani de cand am facut primul pas, multi dintre noi par sa faca eforturi constante sa uite aceasta miscare.

Unii vor spune ca sunt atat de grabiti incat nu-si mai permit sa mearga pe jos. Ca pierd timp. Astfel, ne ingramadim in masini si ne plimbam de colo-colo precum marfurile.

De exemplu, stiu pe cineva care nu mai poate sa se deplaseze fara masina. Oriunde merge doar in masina. Nici drumul pe jos pana in anumite puncte apropiate de casa nu cred ca le stie.Daca ar avea loc, si-ar parca masina undeva intre sufragerie si holul de la intrare pentru a se deplasa cu ea cand merge la baie.

Pur si simplu, mersul pe jos a devenit pentru multi simbol al lipsei de posibilitati, a saraciei. Pe jos merg fraierii. Smecherii merg in masini.

Beneficiile mersului pe jos sau ce pierd „smecherii”

Industria fiteness-ului nu-ti va spune vreodata aceste lucruri. Sanatate se obtine in opinia lor doar platind abonamente in salile lor, folosindu-le aparatura si dezvoltand musculaturi de multe ori nefunctionale 🙂

Ei, mersul pe jos ofera o gramada de beneficii. Unele de-a dreptul incredibile, dovedite prin studii stiintifice care s-au intins pe perioade mai lungi inclusiv decat cele dedicate unor maladii precum cancerul.

Pe scurt, intre 30 si 60 de minute de mers zilnic pe jos reduc intr-o masura impresionanta:

  1. riscul de-a face diabet (incidenta cu 50% mai mica)
  2. riscul de-a dezvolta prematur boli de inima
  3. riscul de-a deveni supraponderal si de-a suferi toate efectele acestei situatii
  4. riscul de-a dezvolta cancer la colon, o maladie care a cunoscut o adevarat explozie in ultimii ani
  5. riscul de-a dezvolta cancer la san (da, e blog pentru barbati, dar e bine sa va ajutati prietenele)

In plus, mersul pe jos are calitatea extraordinara de-a te limpezi la minte, de-a te scoate din stari depresive, de-a te inviora asa cum putine lucruri reusesc sa o faca.

Vacile de la metrou

Zilele trecute am vazut la metrou o imagine extrem de graitoare legata de incapacitatea noastra de-a ne mai misca propriile corpuri si de lenea agresiva care i-a cuprins pe multi dintre noi.

Concret, e vorba despre adolescentii care folosesc la metrou scara rulanta nu doar pentru a urca, ci si pentru a cobori. Chiar si acolo unde au posibilitatea de-a folosi scari clasice. Nu mai vorbesc despre faptul ca stam pe acele scari rulante precum niste marfuri pe o banda industriala.

Nu facem pasi in directia in care mergem, stam pur si simplu. Vorba romaneasca ar fi ca stam ca niste vaci, dar vacile, cel putin cele care sunt crescute traditional, isi misca fundurile pe pasune.

PS: dacă vrei să ai un corp așa cum natura l-a gândit pentru tine, ia-ți acum ghidul acesta:

Corp de Animal – Ghid de Nutriție Paleo

 

Abonează-te prin email și primești ponturi la care doar abonații au acces! Trimit mail-uri zilnic. Fără SPAM, fără labe triste.