Nu mai rânji ca un maimuțoi: cum folosești zâmbetul în seducție

Nu mai zâmbi ca un maimuțoi

Zilele trecute, am citit un articol despre directoarea de resurse umane care şi-a învăţat toţi angajaţii să salute, să zâmbească şi să nu mestece gumă la serviciu.

Asta inclusiv după ce-a dat afară 500 de oameni.

Zâmbitul la comandă ar trebui să aibă program 9-17

După cum știi, nu sunt cel mai mare fan al lumii corporatiste. Nu sunt nici măcar un fan al angajării clasice, dar fiecare cu alegerile sale.

Ceea ce vreau eu să remarc este importanța pe care societatea actuală o acordă amabilității, zâmbitului în interacțiunile interumane, capacității oamenilor de-a fi comozi – prietenoși pentru cei din jur aproape cu orice preț.

Această filozofie este profitabilă pentru companii și, trebuie să recunosc, e de multe ori profitabilă și pentru majoritatea angajaților.

De obicei – zâmbești mai mult, vinzi mai mult. Vinzi mai mult, ți-e mai bine.

Asta cel puțin în situațiile în care compania e amabilă la rândul ei și consideră important să-ți răsplătească eforturile.

În fine, problema este că mediul corportatist reușește să influențeze anagajații și dincolo de programul de muncă. Astfel, deprinderi formate la muncă se propagă și-n viața personală.

Uneori e vorba despre chestiuni pozitive – dezvoltarea unui spirit analitic, capacitatea de-a-ți trasa obiective și de-a le urmări, organizare personală etc.

Alteori, e vorba de-a pupa în fund tot ce mișcă pe lângă tine, de-a fi supus și de-a rânji ca un maimuțoi aproape din reflex.

După cum vezi, apucăturile acestea, bune și rele, n-au un program fix de genul 9-17, ci se lipesc de oameni și ajung să petreacă mai mult timp în mintea acestora decât multe alte lucruri.

Zâmbitul continuu poate fi simbolul fricii sau al inferiorității

Acum mai bine de 10 ani, am avut două meserii mai puțin obișnuite.

Întâi, am fost îngrijitor la ZOO.

Cu ocazia acestei experiențe, am descoperit ce părere au maimuțele antropoide despre zâmbetul uman, despre ceea ce s-ar putea numi delicat și popular „rânjitul fasolei”.

Nu a fost o constatare făcută prin cine știe ce experimente, ci o învățătură primită de la un tip calificat în astfel de probleme:

Vezi că a-ți arăta dinții în prezența maimuțelor nu te va ajuta să te împrietenești cu ele, ci să creezi o stare inutilă de tensiune. De cele mai multe ori, vor crede că ți-e frică. Apoi, dacă vor crede că ți-e frică, te vor considera un individ de rang inferior, care prin rânjet arată supunere”.

Ulterior, mi-a explicat cum „zâmbesc” cimpanzeii – arâtându-și doar dentiția maxilarului inferior și ținând-o acoperită pe cea de pe maxilarul superior.

De-asemenea, mi-a explicat că dintr-un grup de cimpanzeii, cei mai predispuși la „zâmbit” sunt indivizii de rang inferior, mai ales când se află în compania celor de rang superior.

Acum, te poți întreba de ce-ți spun ție asta în condițiile în care majoritatea considerăm despre noi înșine c-am fi oameni, nu maimuțe.

Ai un pic de răbdare și citește-n continuare.

Zâmbetul continuu poate fi semnul unei atitudini supuse

După ce-am lucrat la ZOO, am fost chelner într-unul dintre cele mai faine restaurante din România.

Deși au trecut mulți ani de-atunci, încă n-am reușit să văd pe undeva un restaurant mai bine organizat și cu personal mai bine instruit decât cel în care am lucrat eu.

Singura părere de rău legată de acel restaurant este că s-a transformat în ceva prea sofisticat culinar după ce hotelul aferent a devenit unul de 5 stele. În fine, altceva voiam să-ți spun.

Când am început să lucrez acolo, aveam două mari probleme.

În primul rând, în ciuda faptului că făceam sport la un nivel mai mult decât respectabil, am avut nevoie de antrenament suplimentar pentru ceva ce ți s-ar putea părea amuzant – forță în degete.

Adică să am suficientă forță-n degete încât să țin de-o manieră „elegantă” niște farfurii uriașe, umplute cu mâncare și să mă plimb cu ele printre mese, să le așez ușor, fără grabă, eventual să aștept într-o poziție demnă și imperturbabilă ca un alt coleg să curețe masa de vreun rest de ultim moment.

Ce mai, dichis mare! 🙂

Pentru asta, m-am antrenat aproape două săptămâni pe culoarul de la bucătăria restaurantului sub privirile amuzate ale colegilor, dar și ale clienților care aveau curiozitatea să vadă ce e în spate – șeful de sală avea obiceiul să invite anumiți clienți să vadă cum se gătește, cât de curat e la bucătărie, cât de organizat este totul etc.

Al doilea lucru pe care a trebuit să-l exersez a fost zâmbetul.

Managerul și șeful de sală n-aveau nicio problemă dacă nu zâmbeam când eram în spate, la bucătărie sau pe culoare.

În schimb, atunci când ieșeam pe terasă sau în salon, zâmbetul era obligatoriu.

Din păcate, uitam prea des să zâmbesc.

Prin urmare, în momente de maximă relaxare comportamentală, când mă aflam printre mese, mă trezeam că-ntâlneam privirea șefului de sală, care-mi zâmbea dintr-un colț al salonului cu cel mai larg și mai exemplificator zâmbet posibil.

Nu cred să fi existat vreodată pe fața unui clovn un zâmbet mai larg decât al lui. Nu cred că-n istoria mimicii umane să fi existat o cursă mai lungă a colțurilor gurii către urechi decât cele pe care le reușea el.

Am exersat, mi-am dat silința și am reușit într-un final să-mi intre în obișnuință să zâmbesc în prezența clienților.

Felul în care zâmbeam însă…

Nu știu cum să-ți explic, poate doar să-ți spun ce constatare a avut la un moment dat patronul restaurantului:

„Măi, băiatule, tu zâmbești de parcă cei de la mese te servesc pe tine, nu tu pe ei!”.

De ce nu e cazul să zâmbești ori de câte ori interacționezi cu o femeie

Ce trebuie să reții tu din cele două experiențe ale mele?

În relațiile cu femeile, e mult mai bine să fii „maimuță” și mult mai rău să fii „chelner”.

A fi „maimuță” nu-nseamnă însă să rânjești ca un maimuțoi, ci să înveți de la ele că zâmbitul continuu, neprovocat de un eveniment care efectiv să-l solicite, e semn de tensiune interioară, de supunere, de statut inferior.

Dacă nu ai controlul mimicii tale, al emoțiilor, e mult, mult mai sănătos să nu zâmbești când interacționezi cu femeile decât să zâmbești.

Dacă zâmbești fără un control interior și fără un motiv exterior real, zâmbetul tău va fi ușor interpretat drept o încercare de-a-ți potoli emoțiile sau o încercare tristă de-a câștiga aprobarea celei cu care interacționezi.

A fi „chelner” în relațiile cu femeile pe care abia le cunoști sau cu care interacționezi în general înseamnă să le transmiți printr-o mimică tâmpă că te afli la dispoziția lor.

Zâmbetul de chelner în relație cu femeile e doar un semnal pentru ele că ești un tip comod, gata să le faci pe plac, gata să răspunzi la orice solicitare.

Mai mult, este zâmbetul care stârnește cel mai des dorința femeilor de-a te abuza un pic. Apropo, e vorba de abuz emoțional, genul de abuz născut din lipsa de respect pe care o inspiri.

Prin urmare, nimic sexual în acest abuz 🙂

Asta înseamnă că nu mai trebuie să zâmbești în prezența femeilor?

Nu, asta înseamnă că poți zâmbi cât vrei atât timp cât:

  • te amuzi pe seama ei
  • se-ntâmplă ceva amuzant cu adevărat
  • zâmbetul e o reacție născută din starea ta de bine

Altfel, cel mai probabil zâmbetul tău va transmite doar lucruri neprofitabile din perspectiva seducției.

Fii un pic mai zgârcit cu împărțitul zâmbetelor

Cu excepția cazului în care lucrezi la Flanco și te afli în orele de program, ești chelner la un restaurant și servești la masă sau te afli într-o cușcă la Zoo înconjurat de 3 cimpanzei furioși, încearcă să nu zâmbești tot timpul.

De-asemenea, când ai de-a face cu femei, evită situațiile în care-ncepi orice interacțiune c-un zâmbet larg, chiar dacă asta intră în contradicție cu ceea ce social este general acceptat.

Chiar dacă toți cei din jur au tendința să facă asta.

Nu contează că femeia respectivă te atrage sau nu, nu mai zâmbi doar de dragul de-a fi amabil, de-a câștiga aprobarea ei.

Apoi, oamenii au tendința de-a zâmbi ori de câte ori intră într-o încăpere. Cu cât au un rang mai mic, un respect de sine mai scăzut, cu atât au un zâmbet mai mare și mai inspirator de supușenie.

De-asemenea, cu cât un bărbat se străduiește mai mult să câștige atenția unei femei, cu atât zâmbește mai mult, mai tâmp, mai neprofitabil pentru el din perspectiva seducției.

Într-adevăr, o femeie se poate îndrăgosti de zâmbetul tău, dar face asta abia după ce-a fost atrasă de alte lucruri pe care i le inspiri tu.

Altfel, te asigur că poate foarte bine să se-ndrăgostească de pagina unei reviste în care zâmbește cine știe ce actor celebru.

În fine, atunci când limitezi un pic zâmbitul la ceea ce e firesc să nască zâmbete – vezi cele 3 situații de mai sus – atunci zâmbetul tău capătă un soi de valoare.

E o regulă pe care inclusiv directorul de HR de la Flanco ți-o poate confirma cu exemple din perioada în care inundațiile din Thailanda au afectat producția de HDD-uri și le-au crescut valoarea (prețul).

Ce se-ntâmplă dacă nu vei mai zâmbi tot timpul

În primul rând, te asigur că soarele va răsări în continuare, păsărelele vor cânta, copacii vor înflori, comunitatea gay se va bucura de traiul într-o societate care a scăpat de inhibiții penibile.

De-asemenea, faptul că nu vei mai zâmbi slugarnic în prezența femeilor nu-nseamnă că vei fi mai puțin fericit.

Din contră, ai șanse mari să fii mult, mult mai împăcat cu tine și cu emoțiile tale.

Apoi, o atitudine un pic mai sobră este de obicei mai masculină și, automat, mai atractivă pentru femei.

În fine, sfatul meu nu-nseamnă să-ți schimbi propria natură, ci doar să fii mai conștient de reacțiile tale, de ceea ce ți le provoacă.

Așa cum spuneam mai sus, nu e nimic greșit în a te simți bine, a te distra, a zâmbi, a râde în hohote atât timp cât toate aceste reacții sunt născute din realitate sau din propria ta stare de bine.

Orice încercare de-a plăti cu un zâmbet pentru aprobarea unei femei este doar o atitudine tristă și nemasculină.

PS1: dacă mergi la un interviu pentru angajare la Flanco sau la orice altă companie, folosește informațiile din acest text. Nu-ți vor garanta angajarea, dar dacă asta se va întâmpla, atunci vei avea un statut OK și-n ochii tăi, și-n ochii angajatorului.

PS2: în superghidul Cum să vorbești cu o femeie te-nvăț cum să-ți folosești zâmbetul și umorul pentru a cuceri o femeie. Nimic iești din comun, doar lucruri masculine, simple și eficiente.

 

Abonează-te prin email și primești ponturi la care doar abonații au acces! Trimit mail-uri zilnic. Fără SPAM, fără labe triste.