10 filme pe care orice bărbat ar trebui să le vadă

Filme pentru bărbați și replici memorabile din acestea

Adevărul este că nu se mai fac prea multe filme pentru bărbați. Genul acela de film cu replici memorabile pe care le folosești apoi în discuțiile cu prietenii.

Se fac în schimb o grămadă de filme pentru femei și pentru bărbați care-și doresc în secret să se fi născut femei.

Se fac multe comedii romantice și-o grămadă de continuări la producții care au demonstrat că scot banii din buzunarele publicului american și-i bagă-n cei ai caselor de filme.

Nu spun că-i ceva nedrept în asta.

Fiecare cu afacerile sale.

Nu insist nici măcar asupra faptului că o bună parte dintre comediile romantice îi prostesc pe bărbați.

Doar constat că nu se mai fac așa multe filme pentru bărbați.

Prin urmare, cele 10 pe care ți le prezint în continuare sunt cu atât mai valoroase în condițiile acestea.

Sunt puse într-un top, dar asta nu-nseamnă automat că unele sunt mai bune decât celelate. Nu face eroarea de-a le trece cu vederea pe cele de la coadă.

Ar fi o mare eroare. Mare.

Apropo, dacă știi o femeie căreia îi plac filmele astea, mare lucru e de capul ei, te asigur.

Dacă nu știi, nu-i nimic. Vă puteți uita împreună la The Notebook.

10. Fiecare bărbat are măcar un atuu – Shawshank Redemption

Andy Dufresne nu are aspectul unui erou. Fizic de contabil și atitudine de introvertit suprem.

Și totuși, Andy Dufresne are câteva atuuri pe care le folosește din plin pentru a păstra întreagă lumea din interiorul lui și pentru a o schimba pe cea din jur.

Foarte mulți bărbați au impresia că viața lor ar fi mult mai bună dacă ar arăta într-un anume fel sau ar inspira anumite lucruri celor din jur.

În realitate, ca și-n acest film, felul în care gândești și lucrurile pe care le faci la modul concret sunt decisive imediat și pe termen lung.


Ce are cu totul și cu totul special  – povestea despre răbdare și despre importanța acțiunilor mărunte care repetate zilnic pot aduce rezultate incredibile. Andy Dufresne sapă ani întregi culoarul pentru evadarea sa, exact cum alți doi eroi profund masculini o fac în Contele de Monte Cristo.

Replici memorabile din Shawshank Redemption

Șeful închisorii: Cred în două lucruri: disciplina și Biblia. Aici le veți primi pe-amândouă. Puneți-vă speranța-n Domnul. Fundul vostru mi-aparține. Bine ați venit la Shawshank.

Andy Dufresne: Cred că totul se reduce la o simplă alegere, serios. Fii ocupat să trăiești sau fii ocupat să mori.

Andy Dufresne: Ține minte, Red… Speranța este un lucru bun și niciun lucru bun nu moare vreodată.

Andy Dufresne: Știi ce spun mexicanii despre Pacific?
Red: Nu.
Andy Dufresne: Spun că n-are memorie. Acolo vreu să trăiesc restul vieții mele. Un loc însorit fără memorie.

Red: Simt că sunt atât de entuziasmat încât abia mă pot concentra asupra unui gând din mintea mea. Cred că doar un om liber poate simți. Un om liber la-nceputul unei călătorii lungi, a cărei destinații este neclară. Sper să pot trece peste graniță. Sper să-mi văd prietenul și să-i strâng mâna. Sper ca Pacificul să fie la fel de albastru ca-n visele mele. Sper.

9. Faptele tale-s mai importante decât felu-n care arăți – The Usual Suspects

Acesta este filmul care l-a oferit lumii pe Keyser Soze, unul dintre cei mai interesanți eroi negativi. Nu are prezența lui Joker, dar inclusiv discreția sa este una șocantă.

Filmul îl crește pe Keyser Soze scenă cu scenă și-i creează genul de contur care îngrozește toate personajele care ajung fără vrerea lor să intre-n contact cu el.

Cumva, acesta este simbolul vechii butade promovate și-n A Bronx Tale – „Dacă ai de ales între a fi respectat sau temut, alege să fii temut”.


Ce are cu totul și cu totul special – scenariul este excepțional, jocul lui Kevin Spacey de asemenea. Apoi, e ideea aceea conform căriea lipsa informațiilor clare produce mai multă teamă decât un vagon de date certe.

De asemenea, e interesant cum faptele reușesc întotdeauna să fie mai importante decât aspectul fizic. Ca bărbat, ai nevoie ca acest gând să ți se plimbe prin minte iar și iar, măcar până-l pui în practică.

Replici memorabile din The Usual Suspects

Verbal: … oricine ar putea să fi lucrat pentru Soze. Nu știi niciodată, asta e puterea lui. După asta, bănuiala mea este că nu vom mai auzi vreodată de el. Cea mai mare șmecherie pe care diavolul a inventat-o a fost să convingă lumea că nu există. Și așa… a dispărut.

Dave Kujan: Tu crezi în el, Verbal?
Verbal: Keaton mereu spunea –  „Nu cred în Dumnezeu, dar mi-e teamă de el”.  Ei, eu cred în Dumnezeu, dar singurul lucru care mă sperie e Keyser Soze.

Kobayashi: Nu poți fi trădat dacă n-ai oameni în jur.

Verbal: Un om poate să convingă pe oricine că este altcineva, dar niciodată că este el însuși.

Dave Kujan: În prima zi de muncă, știi ce-am învățat? Cum să identific un criminal. Să zicem că arestezi 3 tipi pentru aceelași omor. Îi pui într-o celulă peste noapte. A doua zi dimineață, cel care doarme este vinovatul. Vezi, dacă ești vinovat, știi c-ai fost prins și te odihnești, lași garda jos.

8. Orice schimbare șochează – American Beauty

Nu-ți închipui cât îmi place filmul acesta!

Îmi place capacitatea bărbaților, indiferent de vârstă, să facă schimbări importante în viața lor atunci când găsesc motivație pentru aceasta în cele mai obișnuite sau neobișnuite lucruri.

Indiferent cât de căcăcioasă e viața ta, categoric poți face schimbări.

De altfel, cu cât ai o viață mai nașpa, cu atât mai spectaculoase sunt efectele oricărei schimbări.

Și-mi mai place că de câte ori îți respecți statul de bărbat, de atâtea ori lucruri bune se pot întâmpla. Nu e vreo rușine să fii bărbat, să ai apucături specifice bărbaților – inclusiv cele sexuale sau mai ales cele sexuale.

Din contră, a fi bărbat e sursa pentru unele dintre cele mai bune lucruri din viața ta.

Ce are cu totul și cu totul special – are mai multe chestii speciale. Scenariul, interpretarea lui Kevin Spacey și ilustrarea incredibil de realistă a situațiilor din viața personajului central. Soția care-l înșela și efectul schimbării sale.

A, și tema îndrăgostirii de prietena fiicei lui mi se pare faină pentru că are legătură cu ceva ce se poate întâmpla dincolo de judecata sau prejudecata unora.

Replici memorabile din American Beauty

Carolyn Burnham: Tatăl și cu mine discutam despre cum i-a fost ziua la muncă. De ce nu-i spui fiicei tale despre asta, dragule?
Lester Burnham: Janie, azi mi-am dat demisia. Apoi, i-am spus șefului meu să se ducă și să facă o labă. Și l-am șantajat să-mi dea aproape 60.000 de dolari… Dă-mi spranghelul.
Carolyn Burnham: Tatăl tău pare să creadă că un astfel de comportament este ceva de care să fie mândru.
Lester Burnham: Și mama ta pare să prefere să trec prin viață ca un prizonier nenorocit în timp ce ea-mi ține pula într-un borcan, sub chiuvetă.
Carolyn Burnham: Cum îndrăznești să vorbești așa în fața ei? Și sunt uimită că ai devenit atât de lipsit de respect față de mine chiar în ziua-n care ți-ai pierdut slujba.
Lester Burnham: Mi-am pierdut-o? Nu mi-am pierdut-o. Nu e ca și cum „Ups! Unde a dispărut slujba mea?”. Mi-am dat demisia! Cineva să-mi dea sparanghelul, vă rog.

Carolyn Burnham: A cui este mașina din fața casei?
Lester Burnham: A mea.  Pontiac Firebird din 1970. Mașina pe care mereu mi-am dorit-o și acum o am. I rule!

Carolyn Burnham: Ce faci acolo?
Lester Burnham: Nimic.
Carolyn Burnham: Te masturbai!
Lester Burnham: Ba nu.
Carolyn Burnham: Ba da!
Lester Burnham: OK, împușcă-mă! Mi-o frecam! Așa-i, sufocam episcopul, răzuiam morcovul, îmi salutam monstrul!

Angela Hayes: Da? Măcar eu nu-s urâtă!
Ricky Fitts: Ba da, ești. Și ești plictisitoare și profund banală. Și știi asta.

7. Regele western-urilor – The Good, the Bad and the Ugly

Mereu am avut o slăbiciune pentru western-uri și mereu am avut o mare slăbiciune pentru western-urile care au beneficiat de colaborarea dintre Sergio Leone și Clint Eastwood.

Western-urile sunt imaginea romanțată unor vremuri în care bărbații erau destul de direcți în ceea ce-și doreau și destul de concreți în acțiunile lor.

Sigur, armele de foc aveau contribuția lor la această stare de fapt, dar nu poate nega nimeni frumusețea unei lumi în care lucrurile se rezolvă rapid


Ce are cu totul și cu totul special – coloana sonoră semnată de Ennio Morricone, interpretarea lui Tuco de către Eli Wallach, interpretarea lui Blondie de către Clint Eastwood.

De asemenea, e genul de film pentru care un remake ar fi inutil. Sigur, mi-ar plăcea să văd ce ar reuși să facă Tarantino pe această temă, dar totuși, originalul este excepțional și mă gândesc că inclusiv Tarantino respectă prea mult această capodoperă ca să accepte un astfel de proiect.

Replici memorabile în The Good, the Bad and the Ugly

Blondie: Vezi tu, prietene, pe lumea aceasta există două tipuri de oameni. Cei cu arma încărcată și cei care sapă. Tu sapi.

Blondie: Fiecare armă își are muzica ei.

Tuco: Dacă lucrezi pentru a trăi, de ce te muncești până la moarte?

Tuco: Îmi plac tipii solizi, grași ca tine. Când cad, fac mai mult zgomit. Și câteodată, nici nu se mai ridică.

Tuco: (încercând să citească un bilet): Ne vedem curând, id.. idio…
Blondie: (ia biletul și citește): Idioților!
Blondie: (apoi îi dă biletul lui Tuco): E pentru tine.

Căpitanul unionist: Cine are cea mai multă băutură să-și îmbete soldații și să-i trimită să fie măcelăriți, acela-i învingătorul.

6. Decât să vorbească, mai bine trage – Léon: The Professional

E genul de film pe care-l poți urmări de la cap la coadă iar și iar.

Sau dacă-l nimerești din goana telecomenzii, categoric rămâi măcar un pic să identifici în ce fază a acțiunii te afli.

Léon are multe dintre caracteristicile altui nervos tăcut – personajul Hombre, interpretat de Paul Newman. Aceeași lipsă de rădăcini și totuși aceeași capacitate de-a se comporta uman în momente cu adevărat imporante.

Cred că acest film este una dintre cele mai simple caracterizări ale masculinității, ale ideii de bărbat. La un moment dat, Léon spune niște cuvinte pe care orice bărbat care se confruntă cu probleme ar trebui să le ia-n seamă:

When it’s tough like this, you know it’s gonna be ugly. Better make it quick, or else you will be here all day listening to his crap.

Mă gândesc mai ales la cei care ajung în situația de-a avea probleme cu iubitele lor și cred că pot rezolva ceva amânând momentul acțiunii concrete.

Ce are cu totul și cu totul special: unii se simt creativi și insită că personajul principal ar fi Mathilda sau că-n simbolistica plantei ar sta toată energia acestui film. În fapt, nu e nimic sofisticat – felul de-a fi al lui Léon ocupă acest film în întregime.

Replici memorabile din Léon: The Professional

Mathilda: Viața este mereu așa de grea sau asta se-ntâmplă doar când ești copil?
Léon: Mereu este așa.

Léon: Răzbunarea nu este bună. Mai ales după ce-o duci la capăt. Crede-mă!

Léon: Fără femei, fără copii… Acestea sunt regulile!

Stansfield: I haven’t got time for this Mickey Mouse bullshit. (sună prea bine-n engleză ca să o siluiesc printr-o traducere)

Stansfield: Când începi să-ți fie frică cu adevărat de moarte înveți să apreciezi viața.

5. Pregătește-te de aventură, bazează-te pe răzbunare – The Count of Monte Cristo

În ciuda a ceea ce spune Léon mai sus, răzbunarea poate avea farmecul ei.

Sau poate măcar alimenta cu foarte multă motivație un bărbat căruia i s-a făcut o mare nedreptate.

Sunt multe lucruri care merită remarcate la acest film bazat pe romanul lui Alexandre Dumas, atât de multe încât am făcut referire la unele dintre ele și-n email-urile zilnice pe care le trimit abonaților:

Life is a storm, my young friend. You will bask in the sunlight one moment, be shattered on the rocks the next. What makes you a man is what you do when that storm comes.

Este unul dintre cele mai subapreciate filme pe care le-am văzut vreodată.

Ce are cu totul și cu totul special – ideea că oamenii pot progresa, se pot tansforma, pot deveni mai mult decât au fost dacă-și doresc asta.

Greutățile te pot da înapoi, dar nimic nu te împiedică să te regrupezi și să faci pași înainte chiar și-n cazul unor situații foarte dificile. Răbdarea este o mare calitate când e pusă în slujba unui scop cu adevărat important.

Replici memorabile din Contele de Monte Cristo

Edmond: Sunt 72.519 pietre în pereții mei. Le-am numărat de multe ori.
Abbe Faria: Dar le-ai dat și-un nume?

Abbe Faria: Aceasta-i ultima lecție – nu comite crima din cauza căreia tu ești pedepsit. Dumnezeu a spus – „Răzbunarea este a mea”.
Edmond Dantes: Eu nu cred în Dumnezeu.
Abbe Faria: Nu contează. El crede-n tine.

Abbe Faria: În schimbul ajutorului tău, îți ofer ceva neprețuit.
Edmond: Îmi oferi libertatea?
Abbe Faria: Nu, libertatea îți poate fi luată, cum deja știi. Îți ofer cunoașterea mea.

Mercedes: Îți mai aduci aminte când eram copii și Edmond a primit un fluier de ziua lui, iar tu ai primit un ponei? Ei, tu erai enervat la culme că Edmond era mai bucuros de fluierul său decât erai tu de ponei. Eu nu voi fi următorul tău fluier.

4. O ofertă de nerefuzat – The Godfather

Filmele cu mafioți au un farmec aparte inclusiv pentru că bărbații se comportă ca bărbați de la începutul lor și până la final.

Toate calitățile, toate defectele, toate păcatele, toate faptele bune ale bărbaților se regăsesc în trilogia lui Francis Ford Coppola, The Godfather.

Pentru unii, The Godfather poate fi un film plictisitor. Nu există prea multe scene cu împușcături spectaculoase, nu există scene-n care să se tragă mii de focuri de armă, nu există explozii incredibile care să aibă-n spate tehnologii excepționale.

Altceva este cu totul remarcabil acest film…

Ce are cu totul și cu totul special – dialogul dintre personaje, aceste replici memorabile care construiesc fiecare părticică din film. Vorbele fiecărui personaj sunt remarcabile prin ideile pe care le vehiculează și prin atitudinile pe care le inspiră.

Replici memorabile din The Godfather

Don Vito Corleone: Îi voi face o ofertă de nerefuzat.

Don Vito Corleone: Revenge is a dish best served cold.

Sollozzo: Nu-mi place violența, Tom. Sunt un om de afaceri. Vărsarea de sânge este o cheltuială mare.

Sonny Corleone: Goddamn FBI don’t respect nothin’.

Sonny Corleone: (Tessio aduce vesta antiglonț a lui Luca Brasi, cu un pește în ea) Ce dracu-i asta?
Clemenza: E un mesaj sicilian. Înseamnă că Luca Brasi doarme cu peștii.

Don Vito Corleone: E un obicei vechi. Mi-am petrecut întreaga viață evitând să fiu lipsit de griji. Femeile și copiii pot fi lipsiți de griji, nu și bărbații.

3. Say what again – Pulp Fiction

Sunt atât de multe lucruri faine-n acest film, încât am simțit un entuziasm brusc încă din momentul în care i-am scris numele.

E regizat excepțional, are un scenariu foarte bun, are o coloană sonoră ieșită din comun. Uma Thurman, Travolta și Samuel L. Jackson au cam cea mai bună interpretare văzută vreodată de mine.

Ce are cu totul și cu totul special  –  câteva scene cu adevărat de neuitat – jaful de la fastfood, discursul lui Sameul L. Jackson în fața celor care-l furaseră pe Mr. Marsellus Wallace. Plus portofelul pe care scria Bad Mother Fucker.

Plus ieșirea-n oraș a Miei Wallace cu Vince Vega.

Plus… adevăru-i că Pulp Ficiton este filmul meu preferat și aș putea să-l laud la nesfârșit.

Replici memorabile în Pulp Fiction

Mia: Nu te enervează asta?
Vincent: Ce?
Mia: Tăcerile inconfortabile. De ce simțim c-ar fi necesar să vorbim tot felul de prostii ca să ne simțim comfortabil?
Vincent: Nu știu. Asta-i o-ntrebare bună.
Mia: Acesta-i momentul în care ai întâlnit pe cineva special. Când poți să taci dracului din gură pentru un minut și să savurezi relaxat liniștea.

Jules: Dacă răspunsurile mele te sperie, atunci ar trebui să încetezi să pui întrebări înfricoșătoare.

Jimmie: Nu-mi vine să cred că-i aceeași mașină!
The Wolf: Ei, hai să nu ne-o sugem unul altuia deja.

2. Lucrurile pe care le deții ajung să te dețină – Fight Club

Prima dată am văzut aproximativ 15 minute din acest film și proiecția s-a întrerupt din cauza unei defecțiuni a aparaturii cinematografului.

Au trecut apoi câțiva ani până m-am lovit din nou de acest film căruia nu-i reținusem nici măcar numele. Era doar filmul la care m-am dus și-am primit banii înapoi.

Astăzi, Fight Club este un film aparte din cu totul alte puncte de vedere – ironizează spectaculos de simplu unele dintre cele mai obișnuite comportamente ale oamenilor, de la mania consumului la mania salvării aparențelor.

Există și alte filme anti corporatiste, dar parcă Fight Club are o poziție un pic mai dură tocmai pentru că nu se străduiește prea mult.

Ce are cu totul și cu totul special – e un film care te face să vrei să citești cartea lui Chuck Palahniuk.

Nu pentru că filmul ar fi insuficient, ci tocmai pentru că întotdeauna cartea care inspiră filmul este mai bună decât acesta. Dacă filmul este excepțional, îți dai seama cum este și cartea. În plus, dacă o citești, vei înțelege mai bine personajul interpretat de Edward Norton și-ți va plăcea să revezi filmul.

Replici memorabile în Fight Club

Naratorul: Am descoperit libertatea. Să-ți pierzi toate spranțele înseamnă libertate.

Tyler Durden: Doar după ce vom fi pierdut totul suntem liberi să facem orice.

Naratorul: Aceasta este viața ta și se scurge minut cu minut.

Tyler Durden: Acum, o chestie de etichetă – în timp ce trec, îți arăt fundul sau prohabul?

Naratorul (despre săpun): Tyler își vindea săpunul marilor magazine cu 20 $ bucata. Domnul știe cât cereu acestea. Era splendid. Le vindeam femeilor bogate propriile lor funduri grase înapoi.

Tyler Durden: Nu ești slujba ta. Nu ești suma de bani pe care o ai în bancă. Nu ești mașina pe care o conduci. Nu ești conținutul portofelului tău.

Tyler Durden: Suntem o generație de bărbați crescuți de femei. Mă-ntreb dacă o altă femeie este cu adevărat soluția de care avem nevoie.

1. Cum s-ar purta oare agentul 007? – Seria James Bond

Unii dintre cei care practică religia creștină au o practică interesantă bazată pe un motto – Ce ar face Iisus în situația asta?

În felul acesta, ei încearcă să ducă o viață conform perceptelor creștine și să simtă că de fiecare dată iau decizia corectă în tot felul de situații.

Cred că orice bărbat ar putea să facă același lucru când vine vorba de James Bond.

Sigur, nu poți să începi să tragi cu pistolul când o vânzătoarea maniacală din Auchan îți aruncă urât produsele pe bandă, dar poți să împrumuți calmul, relaxarea și autocontrolul pe care personajul James Bond le inspiră și expiră-n fiecare scenă din această serie grandioasă de filme.

Nu spune nimeni să fii naiv și să crezi că poți face totul ca-n filmele de gen.

Totuși, absolut nimic pe lumea aceasta nu te-mpiedică să privești lucrurile cu detașarea celui care știe că are control asupra a tot ceea ce ține de el și este indiferent față de tot ceea ce ține de ceilalți.

Lucrul acesta este foarte, foarte sexy.

Apropo, când spun că James Bond ar trebui să fie inspirație, abține-te de la glume gen „Gelu. Gelu Constantinescu”.  Trebuie un context cu totul special ca acestea să aibă farmec, gen tocmai ai făcut o faptă amuzant-eroică și te-ntreabă cineva cum te cheamă.

Ce are cu totul și cu totul special – replici memorabile cu totul speciale. Felul în care reacționează personajul principal în fiecare situație.

De asta am spus că James Bond este inspirație. Fiecare bărbat poate prelua un anume tip de comportament și să-l adapteze propriei personalități. Nu de alta, dar James Bond nu este un bărbat, ci bărbații sunt un James Bond.

Și-ncă ceva – fiecare film din serie se numește într-un mare fel. De la Die Another Day la From Russia with Love, toate titlurile au un farmec aparte.

Încă ceva și gata – nu pierde din vedere personajele negative. Atitudinile acestora sunt la fel de interesante și carismatice. Nu judeca faptele după clasicul bun sau rău, ci după personalitatea care creează aceste fapte. Cei răi sunt din multe puncte de vedere cei buni.

Replici memorabile din seria James Bond

Honey: Te uiți și tu după scoici?
Bond: Nu, doar mă uit.

Pussy: My name is Pussy Galore.
Bond: I must be dreaming.

Bond:  Vă admir curajul, domnișoară…
Sylvia Trench: Trench. Sylvia Trench. Eu vă admir noroc, domnule…
Bond: Bond. James Bond.

Bond: (în timp ce trăgea fermoarul de la rochia Helgăi): Lucrurile pe care le fac pentru Anglia…

Bond: Duel cu pistoale în zori… Este un pic cam de modă veche, nu crezi?
Francisco Scaramanga: Este, dar rămâne singurul test adevărat pentru gentlemeni.
Bond: Din acest punct de vedere, mă-ndoiesc că te califici. Oricum, accept.

Q: Sigur. Acum, te rog să fii atent, 007. Vreau să ai mare grijă de acest echipament. Sunt unul sau două accesorii speciale…
Bond: Q,  te-am dezamăgit eu vreodată?
Q: Frecvent.

Hugo Drax: Domnule Bond, insiști să sfidezi eforturile mele de-a-ți oferi o moarte amuzantă.

Miss Moneypenny: Fata aceea trebuie să fie foarte talentată.
Bond: Crede-mă, interesul meu față de ea e unul strict profesional.

Bond: În domeniul meu te pregătești pentru neașteptat.
Franz Sanchez: Și ce domeniu este acesta?
Bond: Ajut oamenii cu probleme.
Franz Sanchez: Un rezolvator de probleme.
Bond: Mai degrabă un eliminator de probleme.

Bond: Știi, ești mai deștept decât pari.
Q: Totuși, e mai bine decât să pari mai deștept decât ești.

Tipa din cabină: Vai, James, nu-mi găsesc cuvintele!
Bond: OK, voi încerca să-ți îmbogățesc vocabularul.

Bond: Ce? Fără discuții de complezență? Asta-i problema-n ziua de astăzi. Nimeni nu mai alocă timp să conducă un interogatoriu cu adevărat sinistru. Este o artă pierdută.

Bond către Jill:  Poți să pleci acum, dragă. Discuție între bărbați.

Bond: Arma aceea pare mai potrivită pentru o femeie.
Largo: Vă pricepeți bine la arme, domnule Bond?
Bond: Nu, dar mă pricep puțin la femei.

Filmele sunt bune, dar interesante sunt și cărțile – am aici o recomandare pentru tine:

Stai drept! – Ghid de Atitudine Masculină

 

Abonează-te prin email pentru a primi pdf-ul cu 10 lucruri pe care orice bărbat ar trebui să le știe! Trimit mail-uri zilnic. Fără SPAM, fără scheme triste.