
Când o femeie se desparte de tine, ai la dispoziție puține variante de-a acționa corect, ca un bărbat.
Indiferența după despărțire este una dintre strategiile la care poți apela pentru a obține două lucruri foarte importante:
1. să-ți păstrezi / recapeți respectul de sine după respectiva despărțire
2. să o facă pe fosta iubită să revină spre tine, chiar să-ți ceară să vă revedeți și să vă împăcați
Prin urmare, ideea de-a ignora fosta iubită după ce ea s-a despărțit de tine nu este o tactică ieftină de manipulare a femeilor.
Din contră, este o cale corectă și matură de-a trata întreaga situație.
Concret, atitudinea ta respectă total alegerea ei de-a se despărți de tine.
Mai mult, nu doar că respectă ce ea a ales, dar te ajută să scazi suferința pe care o simți tu ca urmare a despărțirii.
Acesta este un pas important în încercarea de-a-ți pune din nou ordine în viață.
Prin urmare, faptul că ea ar putea începe să te caute și chiar să-ncerce să fie din nou cu tine este un efect secundar al hotărârii tale de-a fi indiferent în relație cu ea și cam atât.
De ce o uimește faptul că ești indiferent după despărțire
Atunci când iubita ta se desparte de tine, așteptările ei se încadrează într-o schemă destul de des întâlnită:
„Eu m-am despărți de el, așa că el va fi cel care va suferi sau măcar va suferi mai mult decât mine”.
Sună logic, puține femei se despart de bărbați fără să-și dorească asta și puțini bărbați se bucură când partenerele decid să se despartă de ei.
Mai mult, faptul că ea gândește așa nu înseamnă că are o înclinare malefică spre provocare de suferință, că se bucură că tu ești rănit. Pur și simplu, aceasta este așteptarea unei femei într-o astfel de situație.
În plus, înainte să se despartă de tine, probabil că ați avut suficient discuții / certuri din care a reieșit cam cât de mult te afectează pe tine gândul că se va despărți de tine.
Prin urmare, când ea face pasul de-a se despărți de tine, iar tu nu reacționezi conform așteptărilor – adică devii indiferent în relație cu ea, o ignori – automat că trăiește o surpriză neplăcută, chiar un șoc.
De ce fosta iubită este afectată de indiferența ta
Aici lucrurile sunt destul de simple și ating perspective sociologice, psihologice și chiar biologice. Aceste 3 arii se ating și chiar se contopesc pe alocuri în această privință.
Concret, indiferența după o despărțire sau atitudinea de ignorare este o formă care comunică excluziune. Din perspective istorice pentru specia umană, a ignora pe cineva implică ideea că acel cineva nu este util.
A nu fi util într-un grup înseamnă că grupul nu are motive să facă eforturi pentru tine. În trecutul speciei noastre, asta însemna că grupul n-avea interesul să te apere în situații dificile, să vâneze și pentru tine etc.
Nu mai trăim nici pe departe acele vremuri și niciun individ nu mai depinde într-o asemenea măsură de relaționările sociale pentru supraviețuire.
Mai mult, relația bărbat – femeie pare să nu aibă nicio legătură cu ideea de grup primitiv și statut în interiorul grupului.
În realitate însă, lucrurile sunt diferite.
Creierul nostru este același și nu ține cont de chestiunile culturale mai mult decât ține de cele care au legătură cu viața și moartea.
Prin urmare, când vine vorba de indiferență / ignorare, mintea omului reacționează exagerat din perspectiva logicii vieții moderne.
Mai mult, psihologic vorbind, faptul că tu devii indiferent cu ea după despărțire o face să aibă dubii legate de propria sa valoare ca femeie.
Ignorarea îi sapă stima de sine.
„De ce mă ignoră? Oare n-am fost importantă pentru el? Oare are deja pe altcineva?”.
Astfel de întrebări sunt ciudate în condițiile în care ea s-a despărțit de tine și n-ar avea de ce să o preocupe cu cine ești tu deja sau alte aspecte de gen.
Și totuși, o preocupă.
Și totuși, o face să se agite.
Atenție, asta nu înseamnă că ea ar vrea ca tu să suferi după despărțire. Asta înseamnă că ea ar vrea să vadă dovezi ale faptului că a însemnat ceva pentru tine.
Iar oamenii în general, nu doar femeile, sunt atât de dornici să vadă dovezi ale însemnătății lor încât ar accepta inclusiv varianta ca tu să suferi un pic ca ea să se simtă mai bine.
Asta e, suntem oameni, avem tot felul de apucături dubioase din perspectivă psihologică.
În fine, strict legat de suferință trebuie să știi că durerea de natură fizică (ex. lovire) și cea de natură psihică (ex. ignorarea) împart aceleași traiecte neuronale.
Prin urmare, o atitudine de ignorare / indiferență poate fi mai dureroasă decât un abuz fizic clasic. Ai citit bine: mai dureroasă. Normal, lucrurile pot diferi de la individ la individ, dar faptul că durerea de natură emoțională nu este la fel de „vizibilă” ca cea de natură fizică pare să fie unul dintre motivele acestei ciudățenii fiziologice.
Forme de ignorare a fostei iubite
În general, a fi indiferent sau a ignora pe cineva presupune să nu bagi în seamă persoana respectivă.
Din acest punct de vedere, lucrurile sunt simple în relație cu o femeie. Cea mai ușoară cale de-a nu o băga în seamă este să nu o cauți.
Deloc.
Când nu o cauți deloc, automat se poate spune că ai tratat despărțirea cu un soi de indiferență și că o ignori.
Aceasta este una dintre căile pe care poți merge, cale care-ți asigură în primul rând timpul și condițiile necesare să-ți revii după despărțire și să-ți pui ordine în viață.
Așa cum am spus și mai sus, miza este să-ți refaci tu viața, nu să te chinui să-i produci ei suferință.
Totuși, pot fi o grămadă de alte situații care să nu-ți permită să procedezi așa.
Categoric nu mă refer aici la vrăjeli din categoria „am petrecut o noapte extraordinară la mare și dacă îmi scrie când e acolo nu mă pot abține să ne smiorcăim împreună”.
Aici mă refer la chestiuni serioase – aveți copii împreună și responsabilitatea de-a-i crește. Într-o astfel de situație, a fi indiferent sau a o ignora presupune anumite nuanțe.
De ce?
Pentru că veți vorbi unul cu celălalt sub pretextul copiilor.
Și ce faci ca să-ți menții decizia de-a o ignora?
Te concentrezi exclusiv asupra problemelor legate de copiii și eviți orice alunecare spre chestiuni adiacente.
De exemplu, ea-ți spune ceva legat de ce se întâmplă la grădiniță sau la școală cu copiii, tu participi la discuție.
Apoi, ea se plânge de-o chestiune care are legătură cu ea, nu copiii.
De exemplu, că s-a îngrășat.
Sau că are probleme la muncă.
Sau că…
Ai înțeles ideea.
Dacă-ți pare rău că trăiește respectiva neplăcere, poți să-i spui că-ți pare rău.
Dacă nu-ți pare rău că trăiește respectiva neplăcere, poți să te limitezi la o reacție care să nu implice o minciună: „Da, e aiurea să se-ntâmple asta”.
E important să spui adevărul în discuțiile cu femeile.
Atât.
Nu mai ești cu ea, nu ai vreo responsabilitate directă legată de ea. A, vor fi unii care se vor minți singur și vor spune că e important să fie alături de fosta soție / iubită pentru binele copiilor.
Binele copiilor este cu adevărat o prioritate când părinții sunt fericiți. Iar sub controlul tău se află doar resposabilitatea de-a fi tu bine. Pentru fericirea fostei tale iubite responsabilă este ea.
Ți-am dat acest exemplu pentru că e tentant să o consolezi în astfel de situații, să le vezi ca pe niște oportunități de-a vă apropia din nou.
Mare eroare.
Relațiile între femei și bărbați au ca rădăcină stârnirea atracției sub toate formele sale. Faptul că tu îi sari în ajutor nu te face vreun erou al atracției, te face doar un bleguț disperat.
Nu fi un bleguț disperat dacă vrei să ai șanse să fii cu ea.
Cum o ignori când te caută prin mesaje
Câteodată, ea alege să te caute sub pretextul că vrea să vadă cum mai ești / ce mai faci.
Dacă despărțirea s-a făcut în condiții dificile pentru tine – te-ai smiorcăit de mama focului când a decis să te părăsească – va avea acest pretext.
Multe femei vor să fie virtuoase chiar și când acest lucru nu are nicio legătură cu realitatea ființei lor. Prin urmare, de grija ta, te poți trezi cu aceste mesaje clasice:
„Bună, ce mai faci?”
sau
„Hey, cum ești?”
sau, dacă e agramată:
„Hi esti bine. Pup”.
În astfel de situații, a o ingora poate însemna să-i spui ceva de genul:
„Totul bine pe la mine. Zi faină!”.
De ce ai reacționa așa?
De ce nu o întrebi și tu politicos ce mai face ea?
De ce închei mesajul cu „zi faină!”, lucru care închide discuția?
Pentru că asta înseamnă să o ignori într-o astfel de situație.
Ești suficient de politicos cât să-i răspunzi la întrebare și suficient de politicos cât să-i urezi o zi bună.
Între aceste două forme de politețe, o asiguri că ești bine.
Asta e tot.
Trebuie să fii scurt și clar în exprimare, ca ea să aibă suficient loc pentru speculațiile care-i vor invada mintea.
„Oare ce se întâmplă? De ce este așa lipsit de chef de vorbă?”
Mai mult, dacă vrei să adaugă o strategie veche de când lumea în toată povestea, poți să răspunzi cu o oarecare întârziere la mesaj.
Ideal ar fi să răspunzi cu această întârziere pentru că în mod real ai alte treburi, că ești ocupat cu chestiuni importante care privesc viața ta. Totuși, nu toată lumea se pune pe direcția corectă suficient de rapid, așa că poți apela la acestă „schemă”.
De ce are efect răspunsul cu întârziere la mesajele ei?
Din două motive.
În primul rând, e o formă de manipulare a nivelului ei de dopamină – concret, atunci când îți scrie, ea anticipează că-i vei răspunde. Se deschide astfel un așa zis arc de dopamină care s-ar închide când îi răspunzi.
Mai mult, sub o formă mai mult sau mai puțin clară, poate chiar anticipează răspunsul tău – ex. „îmi va spune că-i este dor de mine”.
Cu cât răspunzi mai repede, cu atât arcul respectiv se închide mai repede și ea primește răsplata mai rapid.
Dacă întârzii răspunsul, deja îi furi respectiva plăcere dopaminică.
Nemernic mai ești!
Al doilea motiv este că atunci când întârzii răspunsul îi lași timp să creeze scenarii legate de rațiunea pentru care nu răspunzi.
În general, femeile sunt decente când încep să creeze astfel de scenarii:
„Probabil este într-un call”.
sau
„Sigur se furte cu alta chiar acum, de aia nu zice nimic!”.
De ce fosta iubită simte c-a pierdut controlul
Faptul că ea ți se plânge ca în exemplul de mai sus este provocat mai ales de atitudinea ta indierentă față de ea după despărțire.
Lucrurile sunt din nou simple aici – simte că a pierdut controlul.
Pierderea controlului implică ideea că la un moment dat l-a deținut.
Când a decis să se despartă de tine, fosta iubită a deținut controlul.
A luat o decizie și a trecut la treabă.
Cine ia decizia deține controlul pentru că decizia respectivă este cea care determină viitorul.
Doar că, așa cum îți spuneam mai sus, lucrurile nu se petrec așa cum ea se aștepta când tu devii apoi indiferent la interacțiunea cu ea și o ignori.
Prin urmare, fosta ta iubită pierde controlul.
De ce este atât de neplăcut să pierzi controlul?
Pentru că asta implică un stres aparte.
Stres care este de asemenea legat de chestiuni ce țin de resorturi psihologice primitive, dar extrem de puternice.
Astfel pierderea controlului duce la nesiguranță, iar nesiguranța duce la o calitate scăzută a vieții.
Care este forma de recăpătare a controlului într-o astfel de situație?
Va încerca să te facă să fii cel de care s-a despărțit
Exact, asta va face.
Va încerca să te aducă la stadiul în care erai când a decis să nu mai fie cu tine.
Nu pentru că vrea să te vadă cum suferi sau alte prostii de genul acesta, ci pentru că acela a fost ultimul moment în care ea a avut controlul, avut puterea.
Prin urmare, va apela inclusiv la resorturile tale psihologice – la tendința ta de-a-ți asuma roluri de protector. Acest lucru este, întradevăr specific bărbaților, doar că el este destinat protecției propriilor copii și propriilor partenere.
Nu este destinat vindecării emoționale ale unei femei care s-a despărțit de tine.
Sigur, tu poți face ce vrei, eu doar ți-am explicat cum stau lucrurile și ce riști dacă nu ții cont de forța acestor strategii.
Cum poți să-ți dai seama că ai redevenit cel de care s-a despărțit?
De obicei, acest lucru se întâmplă după ce a obținut atenția ta, a scăpat de neplăcerea ignorării și poate să te ignore ea liniștită pe tine.
Vei vedea că nu te mai caută și vei vedea că nu mai are nevoie să-ți împărtășească din suferințele ei.
Gata, a terminat cu tine cel puțin până când va avea nevoie din nou să se simtă interesantă ca femeie.
Cum poți să-ți dai seama că nu mai ești ca cel dinainte?
Felul în care ea interacționează cu tine s-a schimbat.
Acesta este un indicator puternic pentru faptul că nu te mai percepe așa cum erai.
Simți un soi de respect față de tine.
Atât din partea ei, cât și din partea ta.
În fine, e posibil ca inclusiv tu să nu mai simți nevoia de-a avea de-a face cu ea.
Uneori, se mai întâmplă și astfel de lucruri.
Dacă vrei să-ți crești real șansele de-a mai fi cu o femeie care s-a despărțit de tine, ia-ți acum acest ghid și treci la treabă.
Simplu și direct.
Ca un bărbat, nu ca o victimă:
Cum să-ți recâștigi iubita – Ghidare pas cu pas (Ed. a II-a)