Un sac de box poate fi cel mai bun lucru pe care-l vei atinge de-a lungul vieții tale de bărbat.
Cu două condiții.
Să-l lovești corect.
Și să-l lovești des.
Din păcate, majoritatea sacilor de box din sălile de fitness sunt obiectele cele mai puțin băgate-n seamă.
De multe ori, dacă te uiți inclusiv la calitatea acestor saci, îți dai seama că au fost puși acolo mai mult pentru ca sala respectivă să se poată lăuda că-i dotată și mai puțin pentru că sunt folosiți de flăcăii care au abonament.
Dar nu calitatea sacilor de box este cea care îi împiedică pe oameni să-i lovească.
Nu, nici pe departe.
De ce sacii de box sunt ignorați
Am o teorie care spune că lipsa de conectare a bărbaților cu natura lor masculină duce la acest dezinteres față de activități absolut naturale de altfel.
Să lovești un sac de box este o pornire naturală.
Nu mă crezi?
Gândește-te un pic…
S-a întâmplat să treci pe lângă un sac de box fără să fii tentat să-l lovești măcar în joacă?
Măcar să simulezi scurt o lovitură?
E aproape imposibil pentru un bărbat să treacă pe lângă un sac de box și să nu simtă acest impuls.
În schimb, te asigură că ai trecut pe lângă o grămadă de aparate de fitness mai mult sau mai puțin sofisticate și n-ai avut tentația să execuți cine știe ce exercițiu.
De ce?
Pentru că deși mișcare fizică e-n natura umană, să execuți anumite mișcări sub constrângerile respectivei aparaturi nu e ceva ce faci reflex, ci doar mânat de o decizie gândită.
În al doilea rând, lucrul la sac este dificil.
Pe de o parte, tehnica de lovire contează chiar și când nu lucrezi la sac perioade lungi de timp. Pe de altă parte, efortul pe care-l faci atunci când lucrezi la sac așa cum trebuie poate fi foarte intens.
Pentru cei care nu se mișcă de felul lor, și câteva zeci de secunde de lovire sunt sufocante.
Pentru cei care au ceva pregătire fizică, lucrurile pot arăta asemănător după scurt timp pentru simplu fapt că efortul presupus de lovirea unui sac de box este unul aparte.
Cum te apuci să lucrezi la sacul de box
Sfatul meu este să plătești un instructor pentru a învăța tehnica de lovire corectă.
Poți învăța urmărind tutoriale de pe YouTube?
Poți, dar eu am unele rețineri.
Adică, dacă nu ai avut contact cu sporturi de luptă și te apuci de acest tip de acțiune, există un risc real să urmezi greșit instrucțiunile.
Repet, asta nu exclude posibilitatea de-a te descurca și de a avansa lent, controlat până la un nivel decent care să-ți permită să lucrezi la sac cu succes.
Da, e important să nu te grăbești când înveți pentru că orice grabă duce la erori dureroase pe termen lung – riști să te accidentezi.
Prin urmare, dacă nu-mi urmezi sfatul de a învăța cu un instructor de box, fii dispus să petreci timp serios cu acești primi pași pe care trebuie să-i faci ca să înveți tehnica potrivită de lovire la sac.
Mai mult, așa cum ți-am spus în textul Ce ar trebui să știi despre bătăile de stradă, boxul este sportul care te aduce cel mai rapid în postura de-a te apăra de violențe pe care nu le poți evita.
Sacul se lovește, nu se împinge
Dacă aplici cele câteva sfaturi pe care ți le voi da în continuare, vei ști despre box mai mult decât majoritatea celor care viziteaza o sală de fitness.
Adică foarte puțin, dar mai mult decât nimic.
De exemplu, o eroare frecventă pe care o fac majoritatea celor care lucrează la sac este tendința de-a impinge sacul atunci când încearcă să-l lovească. Loviturile trebuie sa fie precutante, nu impinse.
Aproape ca și când pumnii tăi ar biciui sacul.
Corpul trebuie să fie relaxat, coatele pe lângă corp, garda clasică de box. Din această postură, ai posibilitatea să trimiți loviturile corect și cu un efort fizic bine dozat.
Nu am spus că vei lovi sigur corect, am spus că ai șansa să lovești corect dacă ții cont de aceste elemente simple.
Pentru sigur – sigur, ar trebui să plătești un antrenor de box să te învețe.
Dar dacă insiști pe varianta urmăririi de filmulețe care să te învețe tehnicile de bază în box, tipul acesta știe ce face:
Cum să eviți accidentarile
Sacul are obiceiul să fure proștii – adică să te facă să lovești tare, în disperarea de-a demonstra ceva înainte să ai ce să demonstrezi de fapt.
Mai bine să nu impresionezi pe nimeni și să fii sănătos decât să nu impresionezi pe nimeni și să te accidentezi.
Natura i-a oferit omului degete pentru a le folosi la cules lucruri, la apucat și, în vremurile noastre, pentru comunicarea unor mesaje simple și directe.
În fine, strângerea acestora sub forma pumnului și lovirea constantă a unei suprafețe cu duritate destul de mare, cum este un sac de box, poate duce la accidentări.
Pentru a le evita, este absolut necesar să te protejezi.
Măcar la început, folosește mănuși clasice de box.
Poate ți se pare mai cool să folosesti doar bandaje sau mănușile subțiri pe care le folosești ca să-ți protejezi palmele de frecarea cu bara de tracțiuni / îndreptări.
E o eroare.
De asemenea, mănușile de box sunt mai bune până înveți tehnica adecvată de lovire pentru că au o construcție care absoarbe o parte din socul loviturii. Astfel, acesta nu se mai transmite în foarte mare măsură la monturi și incheieturi (inclusiv cea a cotului și cea a umarului).
Apoi, oricat de tenant este să lovești puternic sacul, abține-te.
Mușchii se adaptează repede efortului și vei avea capacitatea să lovești puternic destul de rapid, dar ligamentele si tendoanele au nevoie de mai mult timp pentru asta.
De aceea, nu lovi tare, încearcă să te concentrezi pe execuții cat mai corecte.
Mai mult, dacă înveti cum să lovești corect un sac de box, vei vedea că forța loviturilor tale va crește în cadrul unor mișcări controlate, fără disperări gen „lovituri din fundul grădinii”.
Ce câștigi atunci când te antrenezi la sac
Categoric, banalul mers pe jos este cel mai bun exercițiu fizic inventat vreodată din perspectiva beneficiilor pentru sănătate,
De asemenea, flotările, tracțiunile, genuflexiunile și îndreptările sunt speciale pentru că antrenează mai multe grupe de mușchi în același timp.
Dacă ar fi însă vorba să recomand un singur exercițiu celor care merg la sălile de fitness, acela ar fi lovirea sacului de box.
Imaginile de prin filme în care diverși flăcăi lovesc sacul de box de parcă ar lovi un adversar imaginar sunt bine inspirate de realitate.
Pe de o parte pentru că sacul de box trebuie imaginat ca un adversar, iar pe de alta pentru că lovirea acestuia oferă inclusiv posibilitatea de-a te descărca nervos, de-a scăpa de stresul acumulat la muncă sau în cine știe ce alte privințe.
De asemenea, lucrul la sac oferă și următoarele beneficii mentale:
- îți dezvoltă determinarea și răbdarea
- îți crește încrederea în propriile capacități
- îți crește capacitatea general de concentrare
- nu mai ești tu însuți sacul de box al altora (metaforic)
Dincolo de beneficiile mentale, antrenamentul la sac oferă și beneficii pur fizice:
- îți dezvoltă viteza de reacție
- îți îmbunătățește balansul și coordonarea
- îți crești precizia și forța loviturilor
- îți dezvolți mobilitatea articulațiilor
- îți dezvolți musculatura de-o manieră aromonioasă
- îți vei păstra mai bine masa musculară dacă ții o dietă
- îți faci un mare serviciu din perspectiva sănătății inimii tale
Sună bine, nu?
Iar chestiunea cu adevărat impresionantă este că poți obține aceste beneficii antrenându-te cu ajutorul sacului de box mai repede decât ți-ai putea închipui.
PS: ghidul Corp de Animal te ajută să-ți construiești un fizic aromonios, muscular. Vei învăța cum să te hrănești și ce exerciții sunt folositoare cu adevărat pentru organismul tău.