La un moment dat, se întâmplă.
Adică dai peste un flăcău dornic să-ți arate că-i mai puternic decât tine sau dornic să-ți facă rău pentru plăcerea de-a face rău.
Rațiunile pentru care astfel de oameni acționează așa sunt mai puțin importante.
Adică, atunci când ești față în față cu un astfel de individ nu te ajută să știi că respectivul a avut cine știe ce copilărie dificilă sau că hormonal se află în mijlocul unei furtuni.
Pentru cultura ta generală poate fi important, dar acestea sunt lucruri interesante când ești la o bere cu prietenii, nu când te afli la câteva secunde să-ți iei o mamă de bătaie.
Dar ce te-ar ajuta să știi în pragul unui astfel de conflict?
Două lucruri:
- să eviți pe cât posibil astfel de dispute
- să știi ce ai de făcut în caz c-ai dat greș la punctul 1
Când este fuga o soluție și când e periculoasă
Pentru început, te asigur că nu există o metodă 100% sigură în ceea ce privește evitarea unei dispute de acest fel.
Adică, dacă cel cu care ai de-a face este hotărât să te agreseze cu orice preț, probabil că o va face.
În aceste condiții, îți poate veni în minte ideea că fuga ar fi o soluție.
Partea bună este că o astfel de idee nu necesită cine știe ce gândire, este o variantă aproape reflexă a organismului atunci când agresorul ți se pare net superior fizic.
Faptul că fuga din fața conflictului este o variantă care și-a dovedit utilitatea este dovedit inclusiv cultural prin nașterea zicalei „fuga este rușinoasă, dar sănătoasă”.
Este „sănătoasă” cu o condiție – să știi că excelezi din acest punct de vedere.
Că fugi mai repede decât cel care te-ar putea urmări.
Altfel, să fugi când cineva vrea să te bată nu face altceva decât să-i stimuleze respectivului agresivitatea și să te pună pe tine și mai adânc în postura de victimă ușoară.
Prin urmare, alege fuga doar atunci când știi sigur că alergi bine, când agresorii sunt numeroși și când ai epuizat orice altă metodă de evitare a conflictului.
Privește-ți adversarul în ochi și vei afla multe
Unii îți vor spune că a-l privi în ochi pe cel care caută scandal echivalează cu o atitudine provocatoare. Așa este, dar asta se aplică înainte ca respectivul să fie clar interesat să te lovească.
Nu faci contact vizual prelung cu un individ iritat care caută harță la nimereală.
Dar dacă respectivul este față-n față cu tine și tu ai un slab contact vizual sau chiar stai spășit, cu ochii în jos, două lucruri se vor întâmpla:
- îi arăți că ești o victimă ușoară și asta îi va oferi motivație să treacă la fapte
- în caz că te va lovi, reacțiile tale ori vor lipsi, ori vor fi prea târzii
Astfel, contactul vizual te va ajuta să manifești o încredere în sine care poate să-l demobilizeze măcar parțial pe agresor, dar și să ai clar în câmpul vizual linia umerilor săi.
Aproape orice mișcare a celui din fața ta, indiferent că e vorba de lovitură de pumn sau de picior presupune o ridicare a umărului.
Dacă loviturile de pumn se pot anticipa de cele mai multe ori pentru că brațele celui din fața ta sunt în câmpul tău vizual, o lovitură joasă de picioar ar putea sa te surpinda daca nu vei vedea mișcarea semnalizantă a umerilor agresorului.
Pe scurt, fără prea multă teorie inutilă, umerii telefonează mișcările. Mai ales în cazul celor care nu au o pregătire specială în ceea ce privește sporturile de contact.
Pumnul e cel mai rapid, piciorul e cel mai puternic
Filmele spectaculoase cu tot felul eroi zburători deformează mult realitatea luptelor reale.
Concret, majoritatea confruntărilor dintre doi tipi neinițiați în dispute de acest gen încep prin împingeri reciproce, una-doua lovituri si apoi luptă la sol.
Ideea de-a lovi cu piciorul așa cum ai văzut prin filmele de acțiune este o idee destul de proastă.
Loviturile de picior, mai ales cele înalte, trimise spre zona capului, sunt lovituri lente. Viteza de execuție a unei astfel de lovituri crește în cazul celor antrenați, dar categoric este o lovitură mai lentă decât cea de pumn.
Brațele sunt rapide și extrem de eficiente, iar mai jos îți voi spune ceva și despre felul în care ar trebui să le folosești.
Legat de loviturile de picior, cele mai puternice și mai rapide în același timp sunt loviturile joase. Poți lovi în tibie, poți lovi în testicule.
Cursa piciorului până la astfel de ținte este mai scurtă, așa că timpul necesar parcurgerii distanței respectiv este și el mai scurt.
Totuși, merită să înveți cum să aplici una dintre cele mai de succes lovituri de picior din artele marțiale – gedan mawashi geri (poți lovi pe interiorul / exteriorul coapsei adversarului sau chiar pe articulatia genunchiului).
Executată corect și cu fortă potrivită, acest tip de lovitură poate fi șocantă și, în cazul celor neinițiați, îi poate face să renunțe rapid la orice atitudine agresivă.
Am văzut două cazuri în care cei loviți pe exteriorul coapsei n-au mai mers normal mai mult de 10 zile
Nu amenința dacă nu ești gata să treci la fapte
Una dintre cele mai mari erori pe care le poți face într-o dispută violentă este să faci amenințări pe care nu le poți pune în aplicare.
Concret, dacă-i spui unuia „potolește-te sau îți sparg fața!” fii sigur că ești în stare să o faci daca adversarul îți răspunde „fă-o dacă ești șmecher!”.
Dacă nu ești în stare, se vor întâmpla rapid două lucruri: tu îți vei pierde din încrederea în sine, iar adversarul va prinde curaj având în față doar un flăcău cu gura mare.
Prin urmare, dacă latri, fii gata să și muști.
Unii flăcăi au impresia că dacă lansezi amenințări verbale, au șanse mai mari să intimideze.
Nu e așa.
Faptul că treci rapid la amenințări din vorbe poate să sperie oameni care ar fi speriați de posibilitatea unui conflict și dacă nu le rosteai.
În schimb, orice individ cu un minim de încredere în propriile forțe va privi reacțiile tale ca pe un semn de slăbiciune.
Vorbele pot avea impact, dar e mai bine să te abții măcar în primele faze ale disputei să le rostești. Încearcă să fii calm și să ameninți exclusiv în momentul în care ești gata în totalitate să treci la fapte fără nicio ezitare.
Lovește primul și lovește în serie
Una dintre cele mai penibile imagini posibile este cea în care doi flacăi se amenință unul pe altul cu bătaia, se reped ca doi cocoși, se împing, se amenință din nou, iar se împing…
Dacă nu ai cum să eviți o dispută violentă, macar fă în așa fel încât să lovești primul, fă în așa fel încât să lovești fără ezitare și fă în așa fel încât să-ți duci adversarul în imposibilitatea de-a mai fi un pericol.
Ți-am spus mai sus că loviturile de pumn sunt extrem de rapide. Învață cum să strângi pumnul când lovești pentru a nu ajunge în situația da-ți luxa sau chiar rupe degetele.
De asemenea, ține minte că nu toate loviturile necesită forță pentru a avea un efect de neutralizare a adversarului.
De exemplu, o lovitură în zona nasului dată chiar și cu o forță scăzută îl poate face pe agresor să nu mai poată continua disputa.
Durerea provocata de acest tip de lovitură, precum și lăcrimarea incontrolabilă îl vor face să nu mai aibă chef nici de luptă, nici de vorbă.
Va dori să plângă și atât.
În fine, deși există tentatia de-a lovi o dată și de-a urmări apoi ce face adversarul, încearca să legi loviturile astfel încât să zdruncini încrederea în sine a adversarului.
Un pumn ar putea să-l ambiționeze și să ajungi la o luptă de tip western vechi, în care fiecare adversar dă o lovitură, apoi încasează una și tot așa.
Seriile de lovituri sunt ceea ce trebuie în orice dispută violentă pentru că au capacitatea de-a-l scoate din luptă pe adversar ori atât fizic, cât și mental.
Ce sporturi te ajută în luptele de stradă
Vei auzi o grămadă de recomandări, fiecare practicant al unui sport de contact are tendinta să-și laude disciplina.
Dincolo însă de aceste dispute, e bine să știi că sporturile care presupun luptă la sol pot fi extrem de eficiente atunci când ai un singur adversar.
În astfel de situații, dacă ai noțiuni elementare de judo, lupte libere sau BJJ, vei fi clar avantajat. Repet, chiar și cu noțiuni elementare de BJJ poți avea succes într-o dispută cu un singur adversar. Inclusiv când respectivul este ceva mai bine clădit fizic decât tine.
În cazul situațiilor în care, prin absurd, te confrunți cu mai mult de un adversar, ideea de-a duce lupta la sol este calea sigură spre dezastru.
Niciodată nu face asta în dispută cu mai mult de un adversar.
Dacă o faci, aproape sigur vei fi snopit în bătaie chiar și de doi flăcăi care n-au cine știe ce cunoaștere în domeniu.
Este suficient ca unul să reziste agățat de tine câteva zeci de secunde pentru ca celălalt să te lovească în zona capului și totul să se termine urât pentru tine.
În cazurile acestea, sporturile care presupun luptă în picioare sunt cele mai utile – diverse arte marțiale care implică full contact (kyokushin, ashihara etc.) sau kickboxing.
Totuși, cel mai mult vei avea de câștigat dacă îmi urmezi sfatul măcar într-o singură privință: învață să boxezi.
Mergi la o sală și plătește un antrenor care să se ocupe de tine de 3-4 ori pe săptămână timp de cel puțin 3 luni.
Ideal, ar fi măcar 6 luni.
Te asigur că lucrul cu un antrenor personal de box va schimba pentru totdeauna capacitatea ta de-a te descurca într-un conflict violent pe care nu-l poți evita.
Nu există sport de luptă în care să acumulezi mai rapid niște noțiuni de bază extrem de folositoare în bătăile de stradă.
Mai mult, după ce vei avea această jumătate de an de exersare cu antrenor, vei putea ulterior să lucrezi singur la sac și să-ți îmbunătățești capacitățile fizice și tehnice.
Fără adversar, nu vei face progrese majore în ceea ce privește capacitatea de-a duce o luptă reală, dar vei fi totuși superior din acest punct de vedere majorității oamenilor de pe această planetă.
Ultima încercare de-a evita o dispută violentă
La final, îți voi spune ceva personal.
Am avut norocul să fac sport în copilărie și am avut succes la nivel național ca practicant de judo.
Acest lucru m-a făcut când eram puști să caut eu conflicte sau să intru în dispute din care, în mod evident, nu aveam cum să ies câștigător.
Mai târziu, am practicat kyokushin fără să ating performanțele de la judo, dar totuși la un nivel suficient de bun încât să nu refuz vreo oportunitate de-a mă bate cu oricine îmi oferea șansa.
Mare eroare.
De ce?
Din două motive.
Pe de o parte, atunci când ești super deschis față de ideea de-a te bate, ajungi rapid în ipostaze de-a găsi indivizi care să te pună la punct.
Deci mi-am luat mult mai multă bătaie decât am dat.
În al doilea rând pentru că riști să ajungi în dispute cu oameni care să ducă conflictul până acolo unde nu ți-ai dori să se fi ajuns vreodată.
O dispută violentă se poate termina cu zile de spitalizare sau se poate termina total, cu tine nemairespirând.
Fă tot ce ține de tine să eviți conflictele fizice și fă tot ce ține de tine ca dacă nu le poți evita, măcar să ieși zdravăn din ele.
După ce mi-a venit mintea la cap și am decis să evit orice dispută care poate fi evitată, am folosit următoarea „schemă”.
În momentul în care cineva era pe punctul să treacă la fapte, îi spuneam simplu ceva de genul:
Băi, eu cu bătaia nu am nicio treabă. M-ar putea bate și o fată de 12 ani. Dacă te crezi șmecher, ia-te de unul de nivelul tău, nu de mine.
De ce să faci așa ceva?
În primul rând, dezarmezi aproape orice individ dornic să-și demonstreze superioritatea sau dornic să treacă la fapte ca să arate că nu-i este frică.
Faptul că te poziționezi ca un tip care nu știe să se bată nu-l va face pe respectivul să te atace, ci mult mai probabil îl va face să se abțină tocmai pentru că n-ar fi nicio glorie în a te învinge.
Mai mult, atunci când spui așa ceva, automat te poziționezi în realitate într-o postură favorabilă în caz că totuși se va trece la fapte – categoric te vei descurca mai bine decât ai spus-o din vorbe.
Mai ales dacă ții cont de sfatul meu și mergi să iei acele lecții de box sau orice altceva care te-ar putea face să fii mai mult decât ești în momentul de față.
PS: daca vrei să înveți cum să-ți construiești un corp puternic așa cum natura l-a gândit pentru tine, ia-ți acum ghidul Corp de Animal. Vei învăța cum să te hrănești și ce exerciții te vor ajuta cel mai mult să-ți dezvolși deștept fizicul.